Leasen voor een particulier is nog nooit zo leuk geweest!

De particulier krijgt steeds meer mogelijkheden voor het leasen van een auto. Voorheen konden alleen de zakelijke rijders kiezen tussen verschillende leaseconstructies. Dat zien we steeds meer veranderen. Een auto leasen is onder de particulier ook populair en er moet ingespeeld worden op deze vraag. We geven hieronder een overzicht van enkele leaseconstructies en welke opties je als particulier nu hebt. 

Het zakelijke leasen


Bij het zakelijk leasen van een auto lease je vanuit je werkgever of wellicht vanuit je eigen onderneming een auto. Hierbij blijft de leasemaatschappij de eigenaar van de auto. Dit is voordelig voor het bedrijf, omdat de kosten van de lease auto(s) dan niet drukkend is op de balans. Er blijft zo meer geld over om te investeren. Eén van de leasevarianten die voorheen alleen beschikbaar was voor zakelijk gebruik, is short lease. Deze constructie biedt je de mogelijkheid om de auto voor een korte periode te huren. Het is bij sommige leasemaatschappijen zelfs mogelijk om een auto te huren vanaf één maand. Het contract kan daarnaast maandelijks opgezegd worden, waardoor je nergens aan vast zit en je een grotere mate van flexibiliteit krijgt.


Private shortlease


Waar voorheen de particulier alleen gebruik kon maken van private lease. Is er nu ook private shortlease. Dit is eigenlijk een combinatie van zowel private lease als shortlease. Bij private lease zit je vaak voor een langere periode aan een contract vast, waar je niet makkelijk onderuit komt. Bj private shortlease heb je als particulier dus ook de mogelijkheid om een auto voor een kortere periode te leasen. Je kan zo voor jezelf bepalen of leasen echt iets voor jou is en of de auto bevalt. Dit wordt nog niet in elke autogarage in Nederland aangeboden en het is daarom goed om je hier even duidelijk over te laten informeren.

Een full operational lease


Ongeacht welke leaseconstructie op jou van toepassing is, probeer (indien mogelijk) te kiezen voor een full operational lease. Dit houdt in dat alle kosten die horen bij het gebruik van een leaseauto gedekt zijn. Je betaald dus een vast maandelijks bedrag waarin deze kosten al meegerekend zin. Je hebt voor jezelf op deze manier veel zekerheid. Bovendien loop je op deze manier geen restwaarderisico op. Als de auto minder waard wordt tijdens jou gebruik, zijn deze kosten volledig voor de leasemaatschappij. Het leasebedrijf is namelijk zowel economisch al juridisch gezien de eigenaar van de auto.