De benodigde papieren voor het besturen van een graafmachine

Het werken met een graafmachine is niet ongevaarlijk. Het is een grote, zware machine die bij gebruik risico’s met zich mee brengt. Zo kan bij veel wind en/of een ongelijke ondergrond de machine kantelen en lading kan van een grote hoogte vallen. De gevolgen kunnen ernstig zijn. Daarom is voor de besturing van een graafmachine opleiding nodig.


Graafmachine certificaat

Een graafmachine mag alleen worden gebruikt door iemand die een graafmachine certificaat heeft. Dit certificaat is vijf jaar geldig en kan worden gehaald door personen die in het dagelijks werk gebruik maken van een graafmachine. Je kan de cursus ook volgen als je een beginner bent. Verplicht hierbij is om veiligheidsschoenen te dragen. Na de opleiding van twee dagen kan je het certificaat halen en ben je bekend met de basisvaardigheden. Volgens de ARBO-norm kan je dan veilig werken met een graafmachine. 

Het T rijbewijs

Zo’n vijf jaar geleden is het T rijbewijs geïntroduceerd. Het is tegenwoordig in de meeste Europese verplicht. Dit rijbewijs is alleen verplicht als er met het voertuig op een openbare weg wordt gereden. Het wordt ook wel het trekkerrijbewijs genoemd. Dit rijbewijs geldt echter voor alle motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS). Daarbij hoort dus ook een grondverzetmachine, een landbouwmachine en veewagens. De snelheid van deze voertuigen is tussen de 25 km/u en 45 km/u. Op deze voertuigen is dan weer geen kenteken verplicht. 

Behalen T rijbewijs

Je T rijbewijs kan je halen middels een theorie- en praktijkexamen. Als je echter voor 1 juli 2015 je B rijbewijs hebt gehaald geldt deze ook als T rijbewijs. Je hoeft dan niet nogmaals examen te doen. Ook het vrachtwagenrijbewijs geeft een vrijstelling voor het behalen van je T rijbewijs. Vanaf je 16e kun je dit rijbewijs halen via het CBR.